måndag 14 januari 2013

Lyxig och hög chokladtårta

Denna tårta är bland det godaste jag har ätit i chokladkaksväg. Jag hittade receptet på Leilas blogg. Jag bakade den när lillsyrran fyllde år i december. Här kommer recpetet.


Lyxig chokladtårta
3 dl ljus muskovadosocker
1 dl ljus sirap
200 g smör
4 ägg
3 dl mjölk (3%)
5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g mörk choklad
Vit chokladfrosting
400 g vit choklad
400 g philadelphiaost

Garnering
20 g vit choklad
20 g mörk choklad

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och rör ner det och sirap. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och vänd försiktigt ner det i äggsmeten (för hand). Tillsätt mjölken. Smält den mörka chokladen i vattenbad och vänd ner även den försiktigt i smeten. Fördela smeten i två (Leila skriver tre, men jag har endast två former i 24 cm.) former med löstagbarbotten. 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. För mig tog det 20 minuter då jag har mer smet i varje form. Prova med en sticka. Övergrädda inte kakorna då blir tårtan torr.

Frostingen
Smält den vita chokladen i vattenbad och låt den svalna lite innan du blandar chokladen med philadeliaosten. Bre frostingen på en av kakbottnarna och lägg den andra ovanpå. Bre sedan resten av frostingen på kakan och riv lite vit och mörk choklad ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar