onsdag 6 juni 2012
Smulpaj med rabarber
Det här är den absolut godaste rabarberpaj jag vet. Jag bakar bara denna nu, så god är den.
Mandelsmulor:
150 g mandelmassa, riven
150 g smör, kallt
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
Fyllning:
4 rabarberstjälkar, medelstora
1 tsk ingefära
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
Värm ugnen till 175 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret i tärningar, socker och mjöl till en gryning massa. Fördela hälften i en pajform 24 sm i diameter och grädda ca 7-8 minuter. Ta ut formen ur ugnen. Skär rabarbern i bitar (skala om den är grov) och blanda i en bunke med ingefära, potatismjöl och socker. Lägg blandningen i pajskalet. Strö över resten av smulorna och grädda i ytterligare 25-30 minuter. Servera med vaniljkräm, gärna hemmagjord.
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknar, några minuter brukar vara lagom. Den får inte koka. Ta av från värmen och rör i vaniljsockret. Låt svalna, sockra ytan lätt så det inte bildas skinn.
Etiketter:
Frukt och bär,
Paj
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för receptet! Det ÄR verkligen den godaste rebarberpajen jag smakat någonsin! Mina barn, som annars inte är några stora rebarbarfans, tyckte också mycket om den!
SvaraRadera