måndag 10 december 2012

Sachertårta

Här hemma bakas det mer än någon annan tid på året. Tänkte att det var hög tid att lägga ut lite smarrigheter här. Denna Sachertårta gjorde jag till i lördags när vi firade den österrikiska högtiden Krampus. En väldigt fin tradition har skapats med Kristoffers sysslingar och vi tackar familjen Brunner åter igen för en trevlig Krampus. 



Sachertårta (10 bitar)
150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl socker
4 ekologiska ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering
5 msk aprikosmarmelad
150 g mörk choklad
2 msk smör

Sätt på ugnen. 175 grader. Smörj och bröa formen. Lägg chokladen i en ugnssäker skål och ställ i ugnen. Tag ut chokladen när den mjuknat. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Rör ned ett ägg i taget. Sedan den smälta chokladm och sist mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-45 min. Kakan ska inte vara helt torr inuti. Låt den svalna innan den stjälps upp. 
Smält chokladen till garneringen. Blanda chokladen med smöret, den blir då mjukare och spricker inte när tårtan skärs. 
Dela kakan i vår delar. Bred på aprikosmarmeladen och lägg ihop dem. Bred sedan den smälta chokladen på och runt kakan. Serverar tårtan med vispad grädde. 

2 kommentarer:

  1. Hej! VIKTIGT!

    Hur mycket skall man ha i smeten av chokladkakan
    och hur mycket skall man spara till garneringen?

    Man kan ju inte använda 150 gram till vardera.

    SvaraRadera
  2. Hej! Jo, det är precis så. Du har 150 g choklad i kakan och sedan ytterligare 150 g choklad på kakan. Lycka till!

    SvaraRadera