lördag 23 juni 2012

Enkla maränger

Klockan var närmre tio på kvällen när vi blev sugna på en till efterrätt. Vi hade haft kvar från lunchen på midsommarafton, men den hade vi ätit upp innan på dagen. Den pajen var inte bara fin utan god också. En chokladpajbotten med citron och jorgubbssmak i pajen. Mums! (Se längre ner.)

Vi hade äggvitor kvar från gårdagens Cole slaw så jag fixade maränger och chokladsås som vi åt med gammeldags vaniljglass och vispad grädde. Allt klart på en timme.

Enkla maränger ca 25 stora
4 äggvitor
4 dl florsocker

Sättbugnen på 125 grader. Blanda äggvitorna med florsockret i en rostfri skål och lägg sedan skålen i vattenbad med sjudande vatten och vispa med elvisp utan att det kommer in vatten i smeten. Vispa hårt i fem minuter till smeten pösat till sig. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten är riktigt fast. Nu kommer det roliga. Forma till toppig berg med två skedar eller spritsa till skruvar. Färga gärna smeten innan ni formar dem till valda former. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Lite mer kan behövas i vissa ugnar. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan så är de klara. Sega och härliga maränger.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar