tisdag 5 juni 2012

Vit chokladpraliner med kokos

När vi precis hade flyttat in i huset var Sara och Ola förbi och hälsade på. De hade med sig silikonformar för att göra chokladpraliner och en bok med recept på chokladpraliner, så snällt av dem. Ola är riktigt duktig på praliner. Får rådfråga honom nu när pralinvärlden har öppnats för syster dessert.

Här har ni receptet på mina allra första chokladpraliner i silikonformar. Innan har de alltid sett ut som om det vore en tio-åring som Har gjort pralinerna.

Vit chokladpraliner med kokos (30st)
200 g vit choklad av hög kvalitet
1 1/2 dl riven kokos

Till kokosfyllningen
100 g söt kondenserad mjölk
3 dl riven kokos


Hacka chokladen så fint som du bara kan. Den ska smälta snabbt och jämnt. Lägg 2/3 av chokladen i en glasskål som du placerar i en kastrull med kokande vatten. Skålen ska inte nudda vattnet. Låt chokladen smälta långsamt under omrörning. Kontrollera chokladens temperatur med en kökstermometer. Vit choklad ska inte överstiga 40 grader. Ta bort skålen när chokladen närmar sig maxtemperatur. Häll i resten av chokladen så svalnar den snabbt. Rör om ordentligt. Den vita chokladen bör sjunka till 26 grader. Ställ tillbaka skålen i vattenbadet igen i 3 sekunder. Chokladen ska nu upp till en 28-30 grader för att bli mer lättarbetad. Rör hela tiden så att värmen fördelar sig jämnt i smeten. Nu är den klar att användas. Konsistensen ska vara slät och glansig. Häll över chokladen i en liten kanna och häll sedan från kannan ner i silikonformarna. Fyll varje form till hälften med choklad. Vänd runt varje form mellan fingrarna så att formen kläs invändigt med choklad. Hjälp till med sked vid behov. Fyll sedan formarna med kokosfyllningen. Tryck till lite med skeden och strö över riven kokos och tryck till lite så att det fastnar. Låt chokladen kallna i rumstemperatur eller i kylskåp. Ta bort formarna innan servering. OBS! Pensla aldrig formarna med smör eller olja.


2 kommentarer:

  1. Nina Falkestav1 december 2012 16:38

    hur gör du med fyllningen då? skall den kondencerade mjölken kokas till creme osv?

    SvaraRadera
  2. Nej, det räcker om du bara blandar den kondenserande mjölken med kokosen. Lycka till!

    SvaraRadera