tisdag 1 februari 2011

Hembakta semlor

När även denna dags aktiviteter fick ställas in tog Max och jag en promenad i det "underbara" höstvädret, eh nej vintervädret, men idag kändes det som en ruggig höstdag. Grått, lite regnigt, men en härlig skillnad, fågelkvitter så jag sa välkommen till vårens första tecken och bestämde mig för att göra semlor. Ja, jag vet att det inte är dags än, men åh så sugen jag var. Det är ju trots allt tisdag.


Semlor (8 st)
25 g jäst
110 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
8 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg



Fyllning
100 g mandelmassa
3 msk mjölk
2 dl grädde

Garnering
Florsocker

Smula jästen i en matberedare. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter ca 10-15 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 8 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i 250°C, 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler.



Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Vispa grädden och blanda i även den. Fyll smeten i bullarna och lägg på locket igen.  Pudra över florsocker och servera semlorna.

2 kommentarer:

  1. Man kan nog pudra med fruktsocker oxå... tror jag :)

    SvaraRadera
  2. Vi kan ju alltid testa. Jag har inget emot en till semla ikväll :-P

    SvaraRadera