tisdag 27 december 2011

Romtopf

Efter en avkopplande jul i Västerås är vi åter hemma i Stockholm igen, men med en veckas ledighet kvar. Trots plusgrader och en snöfri julafton blev den magisk för oss och Max. Dagen bjöd på förmiddagspromenad med mina killar och lillasyster, julmat i mängder och en jultomte som hade med sig allt för många julklappar. Sonen älskade dock allt. Ögonen lös av lycka när han såg allt fint han fått. Han var uppe länge och lekte med sina nya leksaker.

Juldagen bjöd på löpning med mannen min och kalkon hos storasyster. Till efterrätt bjöd hon på, förutom en massa julgodis, Romtopf med vaniljglass. Kristoffer var nöjd för i fanns körsbär, jordgubbar och plommon.

Denna efterrätt är perfekt att göra under sensommaren när sommarens frukt ska skördas. Sedan äter man den vid jul. Kanske inte så barnvänlig men snurrigt gott.

Romtopf
1 kg socker
1kg bär (syster valde körsbär, jordgubbar och plommon)
Rom så den täcker bären

Varva socker och rengjorda bär (använd inte hallon och blåbär för det blir bara en gegga när man rör om och det får stå) i en skål. Rör om och låt stå över natten. Lägg i glasburk och häll sedan på rom så det täcker bären. Var noga med hygienen. Låt stå i tre månader. Servera med glass och vispgrädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar