lördag 28 april 2012

Goda Frukostbröd
Detta bröd måste provas av två anledningar, de är väldigt goda och löjligt enkla att baka. De passar perfekt till helgen. Degen rör du enkelt ihop på kvällen, den jäser i kylskåpet över natten och på morgonen bakar du ut och gräddar dem, och äter jättegoda bröd till frukost. Jag var jättestolt över dem imorse. Receptet har jag hittat i en bok som heter Enklare bröd av Martin Johansson.

10 g jäst
4 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
9 dl rågsikt

På kvällen
Rör ut jästen i vattnet i en bunke och tillsätt sedan salt och honung och sist mjölet. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i kylskåpet över natten.

På morgonen
Sätt ugnen på 250 gr med en plåt i mitten. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en rektangel 10x40 cm. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir 5x40 cm. Pensla degen med vatten och strö på solroskärnor och lite mjöl. Låt jäsa ca 30 minuter. Dela degen i 8-10 bitar och lägg dem på  den varma plåten med ett bakplåtspapper. Grädda i ca 15 minuter tills de fått mycket färg. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar