
Solen strålar så nu blir det långpromenad för oss i familjen R/P. Härlig lördag mina vänner!
Hålkakor (4st)
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk brödkrydda
1/2 dl rapsolja
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
200 g grovt rågmjöl
550 g manitoba cream

Lös jästen i 37 gradigt vatten. Tillsätt olja, sirap, brödkrydda och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt manitoba cream under knådning. Låt degen knådas i 12 minuter i en hushållsassistent (vår heter Erik). Låt nu degen jäsa i bunken i 60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta ut till centimetertjocka kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten med ett mått stort som ett snapsglas. Pensla kakorna med vispat ägg. Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, 60 minuter. Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Körsbärssmoothie (2 personer)
4 dl Valios vaniljyoghurt
1 dl körsbärssylt
1/2 dl frysta körsbär (urkärnade)
Mixa med en stavmixer och häll upp i glas och garnera med körsbär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar