torsdag 29 september 2011

Björnbärsglass med maränger

Efter helgens skörd var det igår dags att göra något av björnbären. Jag har denna gång gjort glassen på ett annorlunda sätt. Nu använde jag både äggulan och äggvitan.  Kristoffer, som bara skulle ta en sked av glassen, åt en hel kula. Jag åt två. Resten ska serveras imorgon med mina bästa tjejer .

Björnbärsglass med maränger
3 ägg
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
200 g färska björnbär
1 tsk vaniljsocker
10 maränger


Dela äggen och vispa sedan äggvitan till ett hårt skum. Vispa äggulorna och florsocker pösigt. Grädden vispas. Mixa björnbären och blanda med grädden och sedan äggsmeten. Krossa marängerna i handen och blanda in dem i smeten. Rör slutligen ner äggvitan försiktigt. Häll ner i glassmaskinen och kör i ca 30-40 minuter. 

Marängerna jag använde har jag gjort själv, men självklart fungerar det att använda köpta.

Maränger
3 äggvitor
3 dl socker
1 typa salt


Vispa äggvitorna på medelhastighet till ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt och vispa kraftigt på hösta hastighet i fem minuter. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda på 150 grader i 40 minuter.

2 kommentarer:

  1. Superbra att kunna använda hela ägget så slipper man ha massa vitor över som inte gör någon nytta (ja, om man inte gör maränger då ^^) Och såååå gott med smulade maränger i! YUM!

    SvaraRadera
  2. Eller hur! Jag har äggvitor i massor här hemma. Bra med Macarons då :)

    SvaraRadera