fredag 16 september 2011

Janssons skållade

Det var få som klagade på namnet Herr limpa så då kör vi på det ett tag. Ja i alla fall tills något bättre dyker upp.
Häromdagen bakade Kristoffer ett bröd från Brunkans brödbok. Det finns ljuvliga brödrecept i den boken och detta bröd är ett sådant. Jag som annars inte äter frukost får i mig tre tjocka skivor utan problem. Saftigt och så där mmmm...kommer inte på ordet. Aja, se till att baka det ni som gillar bröd för det är riktigt gott.


Janssons skålade
Steg 1
Skållning
500 g vatten
250 g fint rågmjöl


Steg 2
Skållningen från steg 1
150 g vatten
100 g jäst
400 g + 800 g vetemjöl
150 g honung
140 g mörk sirap
25 g havssalt
Ägg och smör till penslingen
Steg 1
Koka upp vatten och häll det över mjölet i en bunke. Blanda ordentligt. Tack med plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur. Du kan förbereda skållningen 3-4 dagar innan du ska använda den. Ställ den då inplastad i kylen.


Steg 2
Blanda skållningen med vatten, jästen, 400 g av vetemjölet och honungen. Arbeta degen i hushållsmaskin i 8 minuter eller för hand minst dubbelt så länge. Låt degen vila i 30 minuter.
Tillsätt resten av vetemjölet (800 g), sirapen och saltet och arbeta degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter. Låt degen vila i ytterligare 30 minuter.


Forma degen i fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.


Platta till degbullarna försiktigt , vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Lägg dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 1 1/2 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp. När brödet är färdigt ska det spänsta emot lite om du trycker på dem.
Sätt ugnen på 180 grader.


Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är ca 98 grader.


Ta ut bröden ur ugnen, pensla dem med smält smör för fin yta och god smak och låt dem sedan svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar