fredag 16 september 2011

Michebröd med surdeg

Nu ramlar det in gott bröd här på bloggen då kvällens middag blev inställd för Sofia var genomförkyld. Det bakas, som ni ser, en hel del bröd här hemma. Jag ska inte klaga utan mer berömma min man som faktiskt lägger ner mycket tid på brödbakandet och det uppskattas av både mig och sonen vår. Man tröttnar helt enkelt inte på ett riktigt gott bröd med en massa olika pålägg.

Nu bakas det bröd igen och det luktar riktigt fint här hemma. Receptet kommer förhoppningsvis in här imorgon kväll.

Längtar till lördagsfrukosten i morgon bitti. Både för brödets skull, men även för det härliga i att var mamma till världens bästa trollunge.

Michebröd med surdeg

Dag 1 (fördeg)
130 g fint rågmjöl
50 g vetemjöl med hög proteinhalt
130 g vatten
10 g rågsurdeg
Blanda allt till en deg och låt den stå och jäsa i rumstemperatur i en timme. Ställ sedan in i kylskået över natten (12-15 timmar).
Dag 2
Bortgörning
320 g fördeg
820 g vetemjöl med hög proteinhalt
5 g honung
500 g + 30 g vatten
16 g jät
23 g havssalt  1. Lägg fördegen och mjöl i degbunken med honung. Lös upp jästen med 500 g vatten med en visp och häll över den i degbunken.
  2. Knåda degen på lägsta hastighet i 15 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda till en mycket elastisk deg Knåda in resterande 30 g vatten till en trådig deg.
  3. Lägg degen i en lätt inoljad plast bytta med lock och låt vila i 35 minuter.
  4. Stöt samman degen på ett mjölat bakbord. Lägg tillbaka den i lådan och låt vila i ytterligare 40 minuter.
  5. Upprepa stötningen och låt degen spänna av i 10 minuter.
  6. Dela degen i fyra lika stora bitar och forma dem försiktigt till runda bröd utan att trycka samman degen. Pudra över lite vetemjöl med hjälp av en sikt. Lägg dem på mjölad duk att jäsa till dubbel volym ca 90 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en bakplåt. Ställ in två av bröden i kylen för att stoppa jäsningen.
  8. Ställ in de andra två bröden i ugnen och spruta in vatten med en blomspruta. Sänk värmen till 200 grader efter fem minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckan, upprepa luftningen en gång till under bakningen.Baka bröden knapriga ca 45 minuter. Kontrollera med termometer att innertemperaturen är 98 grader. Ställ dem på galler att svalna. Upprepa proceduren med de två bröden i kylen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar