tisdag 4 oktober 2011

Sandwichbröd

Nu är Herr Limpa i farten igen. Denna gång bakades ett sandwichbröd som vi använde till vår förrätt som var en toast med gravad lax.


Sandwichbröd (3 formbröd)
Steg 1
Poolish
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
50 g honung


Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Steg 2
poolishen från steg 1
30 g jäst
1 äggula
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
75 g rumsvarmt smör
15 g havssalt
ägg till pensling


Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölen. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
Forma degen till 3 runda bollar och låt dem vila i 10 minuter.
Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck försiktigt till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Lägg dem i smörade brödformar och låt dem jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in den i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.
Grädda brödet i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Du kan också ta ut bröden och knacka lätt på undersidan. Det skall låta lite ihåligt när de är klara.
Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar