måndag 29 augusti 2011

Syster dessert och Herr limpa

Jag ser sött i allt och mannen ser bröd. Eller bakar. Jag brukar skämta om att vi tillsammans ska göra en kokbok som heter just så "Syster dessert och Herr limpa" Vad säger ni? Skulle ni köpa kokboken? Fniss! Kanske inte det häftigaste namnet men det förklarar lite vår familj. Det bakas ofta här hemma. Både sött och bröd. Jag ska bli bättre på att låta Kristoffers recept komma hit så får ni ta del av allt gott som han gör. Den mannen kan baka bröd vill jag lova. Här har ni ett ryskt bröd som vi hade med oss till en vän som fyllde 35 år i lördags.



Lenin från Riddarbageriet
Dag 1
720g rågsurdeg
30g jäst
200g rågmjöl

Blanda ihop och låt stå svalt i 12-15 timmar.

Dag 2
Degen från dag 1
120g mörk sirap
120g vetemjöl
220g rågmjöl
150g vatten
25g salt
10g torr, mald koriander

Blanda allt utom saltet i hushållsassistenten i ca 10 minuter (dubbelt så länge om du knådar för hand). Blanda därefter i saltet och kör i ytterligare 3-5 minuter. Låt vila under bakduk i två timmar. Olja två formar, använd olja utan smak som solros- eller rapsolja. Ös över degen efter bästa förmåga och jämna ut med en blöt sked. Strö över lite hel anis och rågmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i en 1-2 timmar (eller över natten i kylskåpet ). Värm ugnen till 250 grader. Sätt in formarna och spraya in vatten. Sänk värmen till 200 grader och låt brödet stå inne i 40 minuter. Brödet kan med fördel förvaras i plastpåse. Låt brödet stå i minst ett dygn innan ni äter det för bästa resultat.

1 kommentar:

  1. Hvad mener du med "720g rågsurdeg", hvor meget vand og kærnemælk, og hvor meget mel er der i det?

    SvaraRadera