lördag 30 april 2011

Kristoffers levainbröd

Semestern började direkt för Max imorse. Nybakt bröd och bulle till frukost, efter vällingen så klart, var omtyckt av lillkillen.
Kristoffer bakade bröd igår kväll som blev klart nu på morgonen. Tänkte dela med mig av receptet då brödet blev supergott.

Kristoffers levainbröd (3 bröd)
1 kg levain
650 g vatten
10 g vitvinsvinäger
650 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl med hög proteinhalt
30 g havssalt

Blanda samman levain, vatten, vinäger och mjölen. Knåda i ca 15 minuter på låg hastighet (för hand dubbelt så länge). Tillsätt saltet. Knåda i 8-10 minuter till. Låt brödet vila i oljad platsbunke med lock i 30 minuter.
Plocka upp degen, stöt den (dvs platta ut degen till en stor kaka) och vik ihop (vik ena kanten mot mitten och vik därefter den andra över). Lägg tillbaka i bunken och låt vila ytterligare 30-60 minuter. Upprepa stötningen och lägg tillbaka för vila i 30-40 minuter.
Plocka upp degen på siktat mjölbord. Dela i tre lika stora delar. Runddriv bröden och lägg för att jäsa i jäskorgar över natten i kylskåpet.
Plocka fram en halvtimme innan de ska gräddas. Sätt ugnen på 250 grader och placera ett plåt i nedersta valsen. Lägg försiktigt upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. Skälp upp en kopp med vatten på den förvärmda plåten och ställ in bröden. Sänk tempraturen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 30 minuter. Släpp ut ångan efter 20 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar