måndag 11 april 2011

Nikkaluoktasoppa och focaccia

Måndag och åter igen en kväll med bästa MK. Denna måndag var det vårt hem som det skulle umgås i och det blev trevligt som alltid. Vi var inte full styrka, men inte får man klaga när vi har setts varje måndag nu i flera veckor utan förkylningar och annat tråkigt som fått våra middagar att ställas in under vintern.

Vi bjöd på Nikkaluoktasoppa och focaccia ikväll. Micke, som kom tidigast, var skeptisk till rätten, men efter att ha luktat och smakat på den fick vi beröm och han tog en till portion av den goda soppa.

Ugnspannkaka blev efterrätten. Ugnspannkaka med massor av grädde, jordgubbsylt och min hemmagjorda körsbärsmarmelad.

http://systerdessert.blogspot.com/2011/03/korsbarsmarmelad.htmlTyvärr är jag grymt dålig på att ta kort på maten när den serveras, glömmer alltid, så denna gång får ni nöja er med en bild på focaccian.Focaccia
En sats pizzadeg
http://systerdessert.blogspot.com/2011/04/hemmagjord-pizza.html
Tryck ut degen i en oljad långpanna, precis som med pizza. Tryck hål med fingertopparna och strö över rosmarin, torkad chili och havssalt. Stänk över olivolja. Gräddas i ugnen i 20 minuter på 200 grader eller 180 grader i varmluftsugn.

Nikkalouktasoppa (6 personer)
500g köttfärs
600g vitkål
smör
1 purjolök
Tomatpuré
15 dl vatten
3 buljongtärningar
Senap
3 lagerblad
Soja
Salt
peppar

 Snitta, skölj och strimla purjolöken samt finstrimla vitkålen. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta, stek köttfärsen och rör den jämnt grynig. Låt purjolök och vitkål fräsa med en stund. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärning och koka i 10 minuter.  Smaka av med soja, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar